Mentor Aseel

Idag var en spännande dag då jag blev skuggad av min adept på Linköpings universitet. Hon uppskattade det mycket. Det fanns mycket på schemat: en workshop om reflektion och ett arbetsmöte på förmiddagen, mindfulness på lunchen och exjobbsframläggning på eftermiddagen.

Läs om Emma och Marie

Läs om Maider och Astrid

Mentor Aseel

Idag var en spännande dag då jag blev skuggad av min adept på Linköpings universitet. Hon uppskattade det mycket. Det fanns mycket på schemat: en workshop om reflektion och ett arbetsmöte på förmiddagen, mindfulness på lunchen och exjobbsframläggning på eftermiddagen.

Adept Emma

Nämn två saker du lärde dig av din mentor.

Av min mentor lärde jag mig mycket om hur jag skulle strukturera upp saker i livet. Allt från plugg och läxor i skolan till att tänka och planera min framtid. Den kunskapen jag fick av henne bär jag med mig än idag och är glad att jag fick träffa just henne. Den andra saken som jag lärde mig var att våga göra fel. Att det är okej att göra fel för man lär sig av felen.

Berätta vad ni gjorde under träffarna.

Vi träffades på hennes kontor, fikade och pratade bla om dom mål som jag hade satt upp tillsammans med Linda och Malin under Systerveckan. Sedan pratade vi även mycket om annat i livet vilket gjorde att vi fick ett starkt band till varandra.

Mentor Marie

Varför var du mentor genom Storasystrarnas mentorskapsprogram?

Jag blev tillfrågad om att bli mentor och stötta en adept som gått Systerveckan. För mig var det en självklarhet att ställa upp och stötta Storasystrarnas verksamhet, en verksamhet som jag tycker är mycket viktig. Det ställs så stora krav på unga tjejer idag, det är mycket de ska leva upp till och stora skor att fylla. Att då få finnas med som mentor på en liten bit av resan känns fint.

Vad lärde du dig av din adept?

Min adept och jag kom varandra nära. Hon berättade öppet om sitt liv och sin verklighet och hur hon upplevde sin situation som 16-årig tjej på väg in på gymnasiet med alla frågetecken och utmaningar det innebar. Hon ställde också många kloka och viktiga frågor som vi diskuterade. Det fick mig att tänka efter och även att jämföra min tid som 16-åring med hennes. Att få ta del av min adepts perspektiv upplevde jag som mycket värdefullt.

Adept Maider

Nämn två saker du lärde dig av din mentor.

Två saker jag lärde mig av min mentor var att det är okej att göra fel. Jag har varir rädd att göra fel nästan hela mitt liv och därför inte vågat testa på nya saker men när jag träffade min mentor och fick säga hur jag kände och sedan har jag sakta men säkert blivit mer säker i mig själv och vågar göra fel och jag vet att det är okej. Sedan har jag också lärt mig att det är okej att ha känslor och visa dom, att det är okej att visa att man inte alltid mår bra.

Vad tyckte du om att ha en mentor?

Jag tyckte att det var väldigt skönt eftersom att en gång i månaden så satte vi oss på ett cafe och fikade och pratade och det var väldigt skönt och väldigt hjälpsamt då jag fick prata ut och fick bolla ideer. Det var också skönt att få prata med en vuxen som inte är knuten till någon rehabilitering eller som är någon kurator som vanligtvis är det stöd man får.

Mentor Astrid

Varför anser du att mentorskap är en viktig del i en persons utveckling?

En mentor behöver alla från och till. Det är skönt att kunna bolla sina tankar, utmaningar och funderingar med någon som inte tillhör närmaste vänkretsen eller familjen. Bra att inte ha för nära känslomässiga kopplingar. Också värdefullt att få ta del av någon annans ”resa” och förstå att det finns väldigt många olika ”världsbilder”. En mentor ska alltid vilja väl och ha sin adepts bästa för ögonen.

Du ska vara mentor i år igen, varför vill du vara mentor genom Storasystrarnas mentorskap?

Ser verkligen fram emot att få vara ”storasyster” igen! Jag tror det är viktigt att unga flickor får möjlighet att prata med äldre kvinnor som har mycket erfarenhet av livet båda goda och onda sidor. Allt är inte svart eller vitt, det finns väldigt mycket gråskala också. Som ung är man ofta väldigt sårbar och sökande, då tror jag det känns skönt att få lufta sina tankar med en äldre person som inte dömmer eller negligerar utan lyssnar intresserat. Ibland är det ju svårt att prata med någon i sin familj eller nära vän och då tror jag att vi ”storasystrar” fyller en viktig funktion. Att man som ungdom med hjälp av sin mentor kommer vidare och kan se nya lösningar och ”dörrar” som öppnas. Hade själv gärna haft någon sådan person att pratat med när jag var tonåring. Personligen brinner jag ju för att se andra utvecklas och må bra, så för mig är det här väldigt viktigt och speciellt.