Hur din omgivning påverkar dina livs vägval

10 feb 2021

Hur din omgivning påverkar dina livs vägval

10 feb 2021

Caroline Eriksson

HR-konsult och chef

Valet av gymnasieskola och högskoleutbildningens vara eller icke vara kan i stunden kännas som livets viktigaste vägskäl. Som extra strössel på allt så vill omvärlden gärna vara med att påverka. Splittringen är ett faktum och valet kan bli onödigt svårt och stressfullt.

Blir du påverkad av din omgivning i dina val?

Av någon märklig anledning ställs frågan kring vad du vill göra i vuxenlivet första gången precis när du lärt dig att prata. Du svarar storögt en godtycklig “vuxen-grej” som du knappt kan uttala (“Pojiiiis!”/”Pjiiinsessa”/“Ajjtiiist”) och blir efteråt överöst av uppmuntrande gullegull varpå din barnhjärna aktiverar belöningssystemet. 

Andra gången frågan kommer har din hjärna börjat att formas än mer efter den omgivning du befinner dig i. Även denna gång svarar du stolt (”Bjandman!”/”YuTubej!”/”FååjtNajt!”) och möts av uppmuntrande leenden. 

Tio år senare kommer frågan igen, men till skillnad från tidigare gånger så är det nu dags att överväga svaret på riktigt. 

Dina tankar har vid det här laget börjat att mogna och du har insett att 1: prinsessa kanske inte är värt att satsa på samt att 2; det är många runt omkring som vet vad du “borde” välja för att bli framgångsrik i vuxenlivet. 

Till skillnad från förut har du nu dock ett ess i rockärmen för 3: du har också förstått att ditt fiffiga belöningssystem fullkomligt forsar ut glädjeämnen när du gör något du verkligen innerst inne gillar.

Den där glädjefyllda känslan ger sig kanske till känna när du spelar den där speciella låten, när du sätter en hole in one eller när du inser att e=mc2. Känner du igen den?

Men med insikter kommer också paniken inför valet. Du har ju fortfarande ingen aning vad du “vill bli när du blir stor”!

Men, hur skall jag då veta vilka val som i detta nu är rätt för mig som vuxen? 

Det enkla svaret är att du inte kan veta. 

Och än viktigare är att komma ihåg är att det heller inte spelar någon som helst roll i den sitsen du just nu befinner dig i.

Att förbereda sig inför sina vägval är att acceptera att 1: inget val i landet brunsås gällande din framtid är livsviktigt, och att 2: inget allt som oftast heller kommer bli som du först trott. 

Att förbereda sig handlar om att DU faktiskt lyssnar på DIG själv, men också att du ger dig själv förmånen att med en klackspark ändra dig om det inte blir som du först tänkt/trott/hoppats på.

Ett tips är att fråga några vuxna i din omgivning vad just de ville bli när de tidigt stod inför sina “livs” vägval. Fråga också varför de sist bytte jobb/flyttade/gick den där kursen. Du kommer fort inse att deras resa inte har varit helt utan avstickare, och det trots att de också med största sannolikhet har haft omvärlden runt sig som försökt påverka dem på vägen. 

Du kommer att göra många val i ditt liv som känns som det viktiga vägskälet där allt står på sin spets. Men viktigt att komma ihåg är att frågan kring vad vi vill bli när vi är stora är precis lika svår att svara på när vi väl på ålderns höst reflekterar över de val vi gjort.

Det viktigaste är därför att du känner glädje i livets vägval.
För DU vet bäst.

Känner du inte för något alls? Vill du ha hjälp att reda ut tankarna? Hör av dig!

Andra artiklar