Spartips – överlista rean och spara pengar!

10 feb 2021

Spartips – överlista rean och spara pengar!

10 feb 2021

Elin Agorelius

Ekonomikrönikör och sparexpert

Sommarrea, höstrea, vårrea… Du kan antagligen hitta någon rea året runt. Alltid nice att köpa något billigt! Jag vill tipsa om vad du kan tänka på för att överlista, alltså vara smartare än, rean istället för att luras av den.

Är det ett bra pris?

Tänkt dig att du ska köpa en ny mobil. Du är inne i en butik eller på en webshop och ser ett överstruket pris följt av ett nytt, lägre pris. Det lägre priset gäller under en begränsad period – det är rea. Det betyder att priset hos just denna aktör, alltså denna butik, är sänkt nu. Det är inte säkert att det är billigare jämfört med om du köpt mobilen någon annanstans.

Om du vet vilken modell du vill ha kan du jämföra priserna online. Är det billigare hos aktör B, trots att aktör A har en rea nu? Kanske visar det sig i slutändan att det är bäst pris på den där rean. Hursomhelst får du ett svar om du jämför.

”Jag har sparat 500 kronor på rean!”
Har du någonsin sagt det, eller hört någon annan säga det? Du har sparat 500 kronor om det var något du ändå skulle köpa till fullpris. Fast handen på hjärtat. Det är rätt lätt att köpa mer än du tänkt för att du ser att det är billigt. Passa på liksom!

Fråga alltid dig själv innan du genomför ett köp: Är det vad du hade tänkt köpa egentligen? Är det något du faktiskt kommer att använda?

Om svaret är ja har du antagligen gjort ett klipp. Är svaret däremot nej kan du fråga dig om du faktiskt ska genomföra köpet. Jag har själv köpt byxor som var obekväma för att de var billiga just då. Sen har de aldrig använts, utan bara hängt i garderoben…

Kan du byta?
En del köper kläder för att sedan prova hemma. Tanken är ofta att lämna tillbaka det om det visar sig vara fel storlek etc. Det kan du göra om du har öppet köp och/eller bytesrätt.

Öppet köp betyder att du kan få tillbaka pengarna om du lämnar tillbaka det du köpt. Bytesrätt i sin tur är när du byter ut den vara du köpt mot en annan.

Det är bra att kolla upp om öppet köp/bytesrätt gäller under rean. Annars kan det bli snopet om du kommer till butiken för att få svaret att det inte går att lämna tillbaka eller byta.

 

Överlista rean med tre enkla steg:

  1. Jämför priset på samma vara hos olika aktörer
  2. Kom ihåg att du inte sparat pengar för att du köpt en vara till nedsatt pris
  3. Kolla upp om öppet köp/bytesrätt gäller för varan du tänkt köpa

Nu kommer du aldrig luras av de röda rea priserna igen! Lycka till med köpen!

Andra artiklar